Mšice patří k nejničivějším škůdcům, kteří napadají rostliny v našem podnebí. Pokud se přemnoží, dokážou vaši úrodu kompletně zdecimovat. V tomto článku probereme efektivní metody pro potlačení invaze mšic i prevenci.

Jak poznáte mšice?

Existuje opravdu mnoho druhů mšic. Obvykle máme na mysli obrovskou nadčeleď hmyzu, zahrnující více než 4 000 druhů parazitů, které napadají rostliny. Dorůstají max. 4 mm, mají baňaté břicho a mohou mít různou barvu (většinou jsou zelené nebo tmavé). Zvlášť nebezpečné pro vaše plodiny jsou okřídlené mšice, ty ničí rostliny mnohem rychleji.

Poškození rostlin mšicemi

Mšice se živí mízou z listů, což rostlinu oslabuje. Způsobuje to metabolickou nerovnováhu, kroucení listů a v extrémních případech dochází i ke ztrátě listů. To má samozřejmě vliv na množství a kvalitu konečné sklizně. Mšice do rostliny rovněž vpravují toxiny, čímž systematicky poškozují její vývoj.

Aby toho nebylo málo, mšice vylučují sladkou šťávu - medovici. Je to ideální živná půda pro celou řadu plísní, které na listu vytvářejí bariéru a zabraňují mu vstřebávat veškeré světlo. Kvůli medovice se na mšice rádi sbíhají mravenci.

Ovšem nejškodlivějším následkem mšic může být přenos virů. Mšice, zejména pak jejich okřídlené generace, dokážou během několika sekund přenést desítky virů z nemocných rostlin na zdravé. Hlavní problém virů je, že na ně neexistuje řešení, takže infekce rostliny nevyhnutelně vede k poklesu konečné produkce.

Image
Aphids - Pests & Diseases

Boj proti mšicím

K prevenci nebo minimalizaci útoku mšic můžeme použít několik metod a prostředků.

Prevence:

  • Odstraňujte plevele, které mohou sloužit jako zásobník vajíček a dospělců (hlavně ty, které v záhoně zůstanou přes zimu).
  • Použijte jemné sítě na hmyz k zakrytí plodin.
  • Vyhýbejte se nadměrnému používání dusíkatých hnojiv.
  • Postřikujte rostliny přípravkem CANNACURE
  • K rostlinám vysazujte aromatické byliny – třeba mátu, která mšice odpuzuje.
Image
Aphids - Pests & Diseases

Řešení při napadení mšicemi:

  • Rostliny v květináčích můžete osprchovat, nebo na zahradě opláchnout (opatrně) hadicí s kropítkem. Zbavíte se tak dospělých jedinců a části vajíček. Toto nedělejte za přímého slunce.
  • Postřikujte rostliny přípravkem s extraktem z Nimby (Azadirachta indica), výluhem z tabáku, česneku či cibule.
  • Ve skleníku můžete použít lepové desky nebo přirozené predátory mšic (parazitické vosičky, slunéčka)
  • Použijte CANNACURE, který efektivně zabraňuje dalšímu šíření mšic
  • V extrémním případě použijte nějaký chemický prostředek, ale to je opravdu krajní řešení.
Štítky :