Porozumějte lépe kořenům a tomu, jak jim vytvořit ideální podmínky. Zdravé a silné kořeny tvoří základ vitálních rostlin a samozřejmě i výsledné úrody.

Základy

Kořeny plní dvě hlavní úlohy:

  1. zajišťují, aby rostlina zůstala ve vzpřímené poloze a aby ji nevyvrátil vítr
  2. pomocí kořenů rostlina přijímá vodu a živiny

Kořenový systém se stále rozvíjí, a to tak dlouho, dokud bude růst rostlina jako celek, včetně listů. Když je dosaženo určité rovnováhy, rostlina si jednoduše udrží svůj objem a přestane růst. I v tomto stavu kořeny nadále rostou, ale částečně také odumírají. Abychom tomu lépe porozuměli, budeme muset rozdělit kořenový systém na části.

Kořenový systém

Image
Roots and root hairs

Obecným pravidlem je, že kořenový systém by měl tvořit 30% z celkového objemu rostliny. To platí poměrně přesně pro rostliny pěstované venku, ale při kultivaci v substrátu to může být jinak. Velké rostliny lze pěstovat i v malých nádobách, pokud jim dodáte dostatek vody a živin. Důležité je zajistit, aby substrát nebyl příliš suchý ani přemokřený. Pro snížení šance, že k tomu dojde, doporučujeme velký objem substrátu (> 200 L CANNA Terra / m2).

Že k pěstování větší rostliny stačí méně kořenů se pravidelně přesvědčujeme v hydroponii, nebo aeroponii. Je to proto, že každý kořínek zde zvládne absorbovat více vody a živin, než v substrátu. To je hlavní z důvodů, proč má hydroponie potenciál produkovat vyšší výnos.

Na rozdíl od kořenových vlásečnic jsou samotné kořeny dobře viditelné. Vnější buňky kořenů postupně tvoří odolný povrch (podobný jako kůra stromu) a tyto dospělé kořeny pak slouží pouze jako “potrubí” pro dopravu vody a živin.

Tip: RHIZOTONIC stimuluje tvorbu kořenových meristémů a tím růst nových kořenů i vlasových kořínků. Ty jsou nejdůležitější pro absorpci živin rostlinou.

Kořenové vlásečnice

Image
Roots and root hairs
Špička kořene a její průřez

Jsou to právě mikroskopické vlásečnice, kde se vstřebává většina živin a vody. Vyrůstají stále nové, protože špička kořene denně tvoří nové buňky, a tím také nové vlásečnice. Pokud je v rostlině nedostatek vody a živin, může věnovat více energie produkci nových buněk ve špičkách kořenů. To zároveň generuje více vlásečnic, dokud kořen nenajde to, co rostlina potřebuje – více vody, nebo živin. Nejstarší kořenové chloupky pak postupně odumírají.

V praxi to funguje tak, že čím více substrát vysychá, začínají kořeny hledat vodu a produkují více vlásečnic. Proto je zejména ve fázi raného růstu vhodné udržovat pěstební médium jen přiměřeně vlhké, nikoliv mokré. Rostlina vytváří mnoho nových kořínků a zvyšuje se potenciál přijímat další vodu, živiny a díky tomu tvořit biomasu nad úrovní půdy. S postupem času nejstarší vlásečnice odumírají.

Pokud dáte rostlině příliš mnoho vody, všechny kořenové chloupky odumřou. V podstatě se utopí a trvá zhruba 3 dny, než rostlina vyprodukuje dostatek nových buněk s kořenovými vlásečnicemi. K odumírání vlásečnice může dojít také po přesazení, nebo při neopatrné manipulaci s obnaženými kořeny. V těchto případech udržujte následující dny optimální klima v pěstírně obzvlášť pečlivě. Stejnou pozornost věnujte i zalévání. Rostliny nesmíte přemokřit, ani nechat příliš vyschnout.

Špička kořene a čepička

Zakončení, tedy špička kořene se skládá z kořenové čepičky a dělivé zóny (meristém), kde vznikají nové buňky. Díky tomu kořen roste, ale pomáhá tomu i prodlužování buněk ve starších částech kořene. Kromě toho se v meristémech vytvářejí nejdůležitější rostlinné hormony. Kořenová čepička je velmi tvrdá a chrání rostoucí špičku. Je ve skutečnosti tak odolná, že se kořeny mohou protlačit i přes asfaltový chodník.

At the end of every root is the root tip. The root tip consists of a root cap and a growing point. The root cap is very hard and protects the growing point. It is so hard, in fact, that it can break and grow through asphalt if the cap has enough energy.

In the growing point behind the cap, new cells are created. The most important plant hormones are also produced here. It is these new cells that cause the roots to grow further through the medium. The roots are able to do this not only because new cells are created, but also because the existing cells are stretched. The first cells also contain bulges, called root hairs.

Image
Roots and root hairs
Root tip and a cross section of the root tip.
Štítky :