Je nejvyšší čas se připravovat na letošní sezónu na zahradě, balkóně či ve skleníku. Tady najdete několik vychytaných tipů pro jednoduché outdoor pěstování a bezproblémovou cestu k luxusní bio úrodě.

Ať už pěstujete rajčata, chilli nebo oblíbené rostliny technického „CBD” konopí, tohle jsou základní rady, které vám pomohou vyhnout se problémům, ušetřit čas a radovat se z kvalitní sklizně. Podíváme se také na oživení půdy, což může zásadně podpořit vitalitu i velikost rostlin.

Se sázením nespěchejte!

Kdy můžu začít sázet? Tohle je nejčastější otázka v diskuzních fórech už od konce února. Nedočkavci sází semena už v březnu za okno a pak se diví, že mají neduživé rostliny, které v případě konopí začnou předčasně nakvétat, protože dny jsou ještě příliš krátké. Sazenice se zbytečně vytahují za světlem a chybí jim vitalita.

Na druhou stranu třeba chilli je vhodné sázet už v únoru, ale je potřeba rostlinám přisvítit zářivkami nebo jiným pěstebním osvětlením. Sazeničky se vyvíjí relativně pomalu a je potřeba mít v květnu už připravené vitální rostlinky.

Buďte trpěliví. Pokud nemáte možnost sazeničky předpěstovat pod umělým osvětlením, sázejte na konci dubna/začátku května a ven dávejte rostliny až v druhé půlce května po tzv. “zmrzlých mužích”. Ono to někdy vypadá, že už v dubnu přišlo léto, ale květnové ranní mrazíky pak umí mladé sazenice škaredě potrápit.

Pokud máte to štěstí, že vám je k dispozici skleník či foliovník, neváhejte jej využít alespoň pro předpěstování rostlin v menších květináčích. A pokud se bavíme o vyšších nadmořských výškách českých vysočin a podhůří, tak tam raději pěstujte ve skleníku celou sezónu.

Kvalitní substrát a organická výživa úplně jednoduše

Mnoho pěstitelů dlouze spekuluje nad ideálními hnojivy pro outdoor pěstování, míchá si vlastní receptury substrátu a kvasí banánové slupky v konvi. Jiní se raději noří do vůní slepičího trusu a jiného hnoje.

Nic proti hnoji, je to skvělá věc pro obohacení půdy, ale dá se to řešit moderně a hlavně velmi chytře. Substráty a organická hnojiva BIOCANNA strčí hnůj a slepičince do kapsy, co se týče potenciálu výsledné úrody. Hned si řekneme proč.

Bezstarostné pěstování

Míchání vlastního substrátu z různých ingrediencí může být sranda, ale taky je celkem snadné něco pokazit. Naši výzkumníci tuhle práci udělali za vás a nebudete asi pochybovat, že s mnohem odbornějším přístupem. Substrát, hnojiva i aditiva BIOCANNA jsou velmi pečlivě vyladěné pro vzájemnou harmonii a zbaví vás většiny starostí s různými deficity, přehnojením a odumírajícími listy.

Pokud použijete běžnou kohoutkovou vodu (případně jinou středně tvrdou vodu s určitým obsahem minerálů, tzn její EC je kolem 0,4) nemusíte řešit pH ani EC a víte, že věci jsou v pohodě. Organický substrát má vysokou vyrovnávací kapacitu a hnojiva BIOCANNA upraví pH vody na vyhovující hodnoty. Rostliny jsou proto spokojené a zdravé až do sklizně.

Všechno můžete ještě “naboostovat” bio verzí našeho populárního CANNA BOOSTu a podpořit kořeny Bio Rhizotonicem. Rostlinky se vám za to bohatě odvděčí.

Image
Vychytejte letošní outdoor s BIOCANNOU

Živá půda

Hnojiva BIOCANNA můžeme vlastně brát jako takový tekutý kompost, ale přesně vyladěný pro potřeby rostlin v dané fázi růstu či kvetení. Stejně jako jiná přírodní hnojiva, tekutá hnojiva BIOCANNA dodávají kromě živin i organické substance, protože jsou vyrobená speciálními metodami čistě z rostlin. V substrátu se tak vytváří prostředí s bohatou půdní mikroflórou, která se stará o zpřístupnění živin kořenům.

Skvělé je ti to, že organická hnojiva se vyplavují z půdy a substrátu mnohem pomaleji, než syntetické a minerální látky. Takže i když vydatně prší, rostliny nebudou strádat.

Jednou z nejlepších možností pro vylepšení a oživení půdy představuje aplikace tzv. kompostových čajů:

Tip: Kompostový čaj

Tekutá hnojiva BIOCANNA se skvěle hodí do receptu na kompostový čaj. Potřebujete:

  • Odstátou kohoutkovou vodu (10l) v kýblu
  • 2 hrnky vyzrálého kompostu
  • 1 lžičku nesířené melasy
  • 30 ml hnojiva BIOCANNA Vega či Flores, podle toho, zda jsou rostliny v růstu, nebo už kvetou
  • akvarijní kompresor se vzduchovacím kamenem

Postup:

Ingredience smíchejte v kýbli s vodou, instalujte vzduchování a nechejte stát do druhého dne na místě s teplotou nad 20 °C (ale ne na přímém slunci v horku). Pokud necháte čaj kvasit déle nebo bez vzduchování, začnou se v něm usídlovat špatné bakterie. Čaj by neměl nepříjemně zapáchat. Jakmile je hotov, je třeba čaj použít do čtyř hodin, aby aktivní mikroorganismy nezačaly odumírat.

Kompostový čaj aplikujte zálivkou, můžete jej přitom klidně zředit odstátou vodou, abyste zálivky měli více. Zřeďte jej i v případě, že chcete zalévat mladé sazenice.

Zdravá a voňavá bio úroda

Hnojiva a aditiva BIOCANNA jsme vyvinuli a vyrábíme z čistě rostlinných surovin – odpovídají i veganským kritériím. Jsou certifikovaná pro ekologické zemědělství a tím pádem vlastně pěstujete bio plodiny (pokud to nepokazíte nějakým chemickým postřikem).

Organické pěstování vytváří rostlinám přirozené prostředí a neomezuje živiny jen na nezbytné prvky. V kořenové zóně díky bakteriím vznikají komplexní organické sloučeniny, které rostlinám dodávají vitalitu a odolnost. Naše výzkumy ukázaly, že organická hnojiva přispívají k vyššímu obsahu aromatických látek a cukrů ve výsledné sklizni. To znamená lepší chuť a vůni!

Štítky :