Článek je dílem španělské neziskové organizace Fundación CANNA, která se věnuje studiu a výzkumu konopí a jeho účinných látek. Zaměřuje se především na rostliny konopí a jejich účinné složky, související studie a vědecký výzkum. Zejména se soustředí na účinky užívání konopí a jeho derivátů na lidské tělo a mysl. Fundación CANNA provozuje vlastní laboratoř, kde se uskutečňují různé druhy testů.

Technické konopí (angl. „hemp”) i marihuana pocházejí z konopí setého (Cannabis sativa). Tento rostlinný druh zahrnuje tisíce různých kultivarů a odrůd vyšlechtěných pro různé účely.

Konopí bylo s historií lidstva spjato po staletí a uspokojovalo jeho rozmanité potřeby. Při mnoha historických událostech po celém světě hrálo roli v podobě konopného vlákna, semen, květů i stonků. Kolumbus by se například nikdy nedostal do Ameriky bez silných konopných lan a plachet. V Číně se zase v průběhu dějin díky používání levného konopného papíru rozvíjelo vzdělání a předávaly informace.

Navíc v posledních 5 000 letech pomohlo konopí milionům lidí v léčbě.

Image
Konopí vs. marihuana

Bohužel v roce 1961 OSN zařadila konopí na takzvanou „černou listinu", což vedlo k celosvětovému zákazu pěstování. THC (psychoaktivní kanabinoid) byl objeven v roce 1964 a na seznam zakázaných látek se dostal v roce 1968. Trvalo 20 let, než vědci ve Francii, která má v pěstování konopí silnou tradici, vyvinuli odrůdy s velmi nízkým obsahem THC, což umožnilo, aby se rostlina opět bez právních překážek používala například k výrobě potravin, látek, stavebních materiálů apod. Tento vědecký pokrok byl spojen se silným lobbingem v Evropském parlamentu a nakonec vyústil v nové předpisy, které umožňují zemím EU pěstovat technické konopí s maximálním obsahem THC do 0,3 %.

V současné době je technické konopí definováno jako odrůdy s obsahem THC nižším než 0,3 % (některé země stanovily maximální hodnotu na 0,2 %). Odrůdy s obsahem pod touto hranicí 0,3 % mají nárok na registraci ve Společném katalogu zemědělských druhů rostlin EU a lze je pěstovat jako průmyslovou plodinu.

Štítky :