Vůni aromatických rostlin i její intenzitu definuje obsah specifických fytochemikálií – terpenů. Pokud chcete aroma vaší úrody maximalizovat, v tomto článku se dozvíte nejdůležitější rady pro zvýšení obsahu terpenů i to, jak je nepoškodit.

Ať už se bavíme o pomerančích, aromatických bylinách, jako je levandule, nebo třeba rostlinách technického (CBD) konopí, jedno mají společné. Jejich charakteristickou a oblíbenou vůni vydávají právě terpeny. To jsou těkavé substance, kterých jsou desítky druhů a každý terpen má svoje charakteristické aroma.

Výsledná vůně určité rostliny je většinou koktejlem několika dominantních terpenů. Mezi nejznámější patří tyto:

  • Pinen – má kořeněnou lesní vůni a byl po staletí používán bylinkáři ke zmírnění zánětů a astmatických problémů.
  • Limonen – je dominantní v citrusových plodech a určuje jejich osvěžující vůni.
  • Myrcen – nachází hojně v mangu, chmelu, tymiánu a citronové trávě.
  • Beta-karyofylen – štiplavý a kořeněný terpen obsažený třeba v hřebíčku a černém pepři.

A co tedy můžete jako pěstitel udělat pro to, aby obsah aromatických látek ve vaší úrodě byl nakonec co nejvyšší?

Výběr odrůdy

Genetika má největší vliv na kompozici terpenů. Jejich výsledné množství a poměr pak ovlivňují další faktory (který se hned budeme věnovat). Ale to, který terpen bude dominovat, nebo naopak nebude zastoupen vůbec je z největší míry dáno genetikou konkrétní odrůdy či fenotypu.

Image
Podpořte obsah aromatických terpenů ve vaší úrodě
Terpeny se vytváří v trichomech – útvarech na povrchu listů, květů a stonků, které fungují jako malé zásobárny těchto těkavých látek. Na fotce jsou trichomy konopného listu.

Prostředí a zdraví rostlin

Čím lepší podmínky rostlinám vytvoříte, tím větší šance je, že vyprodukují vysoké množství aromatických látek. Nedostatečná vlhkost nebo příliš vysoké teploty mohou dokonce znehodnotit už vytvořené terpeny. Čím jsou rostliny blíže závěrečné fázi kvetení, tím více terpenů se už vytvořilo. O to větší je také riziko jejich znehodnocení vlivem horka, protože terpeny jsou těkavé látky.

Zásadní je samozřejmě celkové zdraví rostlin. Pokud jsou zasažené škůdci nebo chorobami, jejich schopnost produkovat aromatické látky bude nejspíš omezená.

Světlo a jeho spektrum

Velký vliv na produkci terpenů má světlo, konkrétně jeho intenzita a spektrum. Čím více využitelného světla rostliny mají k dispozici, tím více energie mohou použít pro biochemické procesy. I tady platí, že všeho moc škodí. Příliš vysoká intenzita osvětlení bude mít opačný efekt. To lze někdy pozorovat u květů, které jsou až moc blízko zdroji světla, kdy dochází k jejich „vybělení“.

Bylo také vypozorováno, že ultrafialové světelné spektrum UV-A a UV-B zvyšuje obsah terpenů v rostlinách. Běžná pěstební světla přitom toto spektrum postrádají, ale existují doplňkové zdroje UV spektra určené přímo pro zvýšení obsahu účinných látek i terpenů.

Ultrafialové světelné spektrum vyzařuje slunce, ale rostliny ve skleníku či foliovníku si jej tolik neužijí. Fólie a polykarbonáty pro tyto účely mají většinou ochranný filtr proti UV spektru, protože se tím zvyšuje životnost materiálu. To vysvětluje, proč rostliny pěstované přímo pod sluncem mohou obsahovat pestřejší paletu terpenů i jejich vyšší množství.

Hnojiva a stimulátory

Naše výzkumy ukazují, že organická hnojiva přispívají k vyššímu obsahu vonných látek a cukrů ve výsledné sklizni. Narozdíl od minerálních hnojiv obsahují organická hnojiva BIOCANNA široké spektrum rostlinných substancí a další sloučeniny vznikají působením mikroorganismů při organickém pěstování v kořenové zóně. Tyto látky mohou fungovat jako rostlinné stimulátory a podporovat koncentraci aromatických terpenů i cukrů v rostlině.

Na podobném principu funguje také aditivum CANNABOOST Accelerator, který stimuluje a urychluje metabolismus rostlin. CANNABOOST obsahuje rostlinné regulátory a zaručí nejen vyšší výnos, ale také výjimečnou vůni a chuť. Posílení metabolismu a fotosyntézy umožní vyšší produkci cukrů a zvýší koncentraci vonných terpenů. A to je zkrátka v konečné úrodě dobře poznat!

Nakonec ještě musíme zmínit důležitost načasování sklizně. Obsah a poměr terpenů se během dozrávání mění a je potřeba vystihnout tu správnou chvíli. Nezralé květy nemají rozvinutý plný potenciál, ale pokud je naopak necháte přezrát, terpeny už budou postupně degradovat.