V prvním dílu článku jsme se věnovali typickým problémům s kvalitou vody při pěstování rostlin. Teď je na čase rozebrat možnosti řešení problémů, které lze zvládnou i v domácích podmínkách.

Chloraminy a jak se jich zbavit

Hydroponičtí pěstitelé, kteří mají obavy z chloraminů mohou vodu upravit pomocí speciálních filtrů s aktivním uhlím. Existují také chemické přípravky pro odstranění chloraminů, které nabízí obchody s akvaristickými potřebami. Chloraminové uhlíkové filtry musí být správného typu! Takové, které mají vysoce kvalitní granulované aktivní uhlí, umožňující dlouhou dobu kontaktu s vodou potřebnou k odstranění chloraminu.

Pěstební metody využívající substráty, jako je kokos, jsou v tomto případě bezpečnější cestou, než pěstování bez substrátu. Přírodní substráty poskytují pufrovací kapacitu podobným způsobem jako půda a mohou deaktivovat některé z chemikálií obsažených ve vodě.

Mezi další běžné problémy s vodou z vodáren patří obsah změkčovačů vody. Často se jedná o sodné soli, které mají za následek problematické hladiny sodíku v hydroponickém roztoku. Pokud jsou hladiny sodíku příliš vysoké, ať díky změkčovacům, nebo přirozeně se vyskytujícímu sodíku ve vodě, nejlepší volbou je úprava vody pomocí reverzní osmózy (RO).

Jak poznat, že máte problém s kvalitou vody?

Rozeznat, zda se opravdu jedná o problémy způsobené kvalitou vody není jednoduché. Mnoho nemocí a chyb při pěstování může mít příznaky velmi podobné běžným problémům s kvalitou vody. Ideální krok je získat úplný rozbor vody, kterou používáte. Bohužel detekce dalších problémů, jako je chemická nebo mikrobiální kontaminace, je složitější.

Jak tedy zjistit, zda je kvalita vody příčinou problémů? Udělejte pokus s růstem citlivých sazenic, třeba jako hlávkový salát. Pro polovinu sazenic použijte upravenou vodu z reverzní osmózy, zatímco pro druhou polovinu vaši běžnou vodu. Musíte zachovat všechny ostatní faktory (živiny, teplota a světlo) zcela identické. Porovnání růstu v čisté vodě s podezřelým vzorkem vody odhalí jakékoliv nedostatky. Problémy s kvalitou vody se mohou projevit různě, typicky zakrnělými kořeny, hnědnutím kořenů, zažloutnutím nových listů, zpomaleným růstem, skvrnami na listech nebo jejich spálením a dokonce smrtí rostlin.

Image
Water types, quality and treatments
Dokonce i čistá voda může obsahovat řadu minerálů, chemikálií pro úpravu vody a patogenů, které mohou poškodit růst rostlin.

Co dělat s podezřením na mikrobiální kontaminaci

Vodní zdroje, které nejsou ošetřeny mohou obsahovat patogeny chorob. Ty lze celkem snadno filtrovat, nebo zničit. Nejbezpečnější možností je UV záření, ozon a pomalá písková filtrace, protože nezanechávají chemické zbytky, které by mohly poškodit mladé citlivé kořínky. Malé UV lampy jsou vhodné pro úpravu vody pro hydroponické použití a zabíjejí rostlinné patogeny i řasy. Používejte je ale pouze pro úpravu samotné vody, nikoliv k úpravě živného roztoku. UV záření může rozkládat některé živiny (např. cheláty železa), které pak nebudou k dispozici rostlinám.

Jak odstranit z vody chemikálie?

Filtry s aktivním uhlím jsou stále jedním ze spolehlivějších a levných způsobů odstraňování podezřelých kontaminantů z vody.

Herbicidy, pesticidy, chlor, chloraminy a další chemikálie eliminuje vhodný uhlíkový filtry, který mohou je používat jak malí, tak velcí pěstitelé. Pokud je problémem pouze samotný chlor, stačí nechat vodu stát 48 hodin a provzdušňovat pomocí cirkulačního čerpadla.

Image
Water types, quality and treatments
Provzdušňování chlorované vody způsobí, že chlór vyprchá a voda bude bezpečná pro použití i v hydroponických systémech.

Co dělat s nadbytkem minerálů?

Vodu, která může mít mírný přebytek některých minerálů, zejména stopových prvků, můžete zředit kvalitnějším zdrojem vody (nejlépe vodou z RO). U vodních zdrojů s vysokou přírodní slaností je ale jedinou metodou demineralizace reverzní osmóza nebo destilace. Některé plodiny (třeba rajčata), bývají mnohem snášenlivější k přebytečným minerálům a slanosti než jiné (saláty), což je třeba zohlednit.

Co dělat s „tvrdou“ vodou s vysokým pH?

Tvrdou vodu s vysokým pH je nejlepší ošetřit kyselinou, aby se snížilo pH na 6,5, a to před přidáním jakýchkoli živin k přípravě živného roztoku. Tvrdá voda obsahuje minerály, jako je vápník a hořčík, což je nutné zohlednit. V recirkulačních hydroponických systémech doporučujeme konkrétní hnojiva pro tvrdou vodu (jako je CANNA Hydro, varianta pro tvrdou vodu). Ty udržují poměry živin více v rovnováze a také pomáhají udržovat pH pod kontrolou.

Image
Water types, quality and treatments

References

  1. Date S, Terabayashi S, Kobayashi Y, Fujime Y., 2005.  Effects of chloramines concentration in nutrient solution and exposure time on plant growth in hydroponically cultured lettuce. Scientia Horticulturae Volume 103(3)  pp 257-265.
  2. Richards et al., 1996. Well water quality, well vulnerability and agricultural contamination in the Midwestern United states. Journal of Environmental Quality Volume 25 pp389-402.
  3. Gould J.,  1999. Is rainwater safe to drink? A review of recent findings. Anais da 9 Conferencia Internacional sobre Sistemas de Captacao de Agua de Chuva, Petrolina, PE, 06-09 De Julho de 1999.
  4. Thomas PR, Greene GR., 1993. Rainwater quality from different root catchments. Water Science and Technology Vol. 28, no3/5  pp291-299
  5. Yaziz MI et al., 2003. Variations in rainwater quality from roof catchments. Water Research Volume 23 issue 6,  761-765.
  6. Zhou T and Paulitz TC., 1993. In vitro and in vivo effects of Pseudomonas spp. On Pythium aphanidermatum: Zoospore behaviour in exudates and on rhizoplane of bacteria-treated cucumber roots. Phytopathology Volume 83, no.8 pp 872-876.
Štítky :