Možná to vypadá, že je úplně jedno jaký postup při míchání živného roztoku pro rostliny zvolíte. Má to ale svoje jasná pravidla a jejich dodržováním se vyhnete problémům. Následující návod vám s tím pomůže.

Pokud jde o živný roztok, je potřeba rozlišovat dvě hlavní možnosti: Používáte organická, nebo minerální hnojiva? Většina hnojiv v sortimentu CANNA jsou koncentrovaná hnojiva na bázi snadno vstřebatelných minerálů a chelátů. Sem patří třeba Canna Terra, Coco nebo Aqua. Organická hnojiva jsou zastoupena samostatnou řadou BIOCANNA.

Minerální hnojiva

Postup přípravy živného roztoku s minerálními hnojivy:

  1. Naplňte nádobu požadovaným množstvím vody
  2. Nechejte vodu odstát 12 - 24 hodin, aby vyprchaly sloučeniny chloru, které mají negativní vliv na půdní mikroflóru (proces můžete urychlit pomocí cirkulačního čerpadla nebo provzdušňováním)
  3. Upravte teplotu vody na 18°C (18 - 22°C) a změřte EC vody, pro kontrolu vstupní hodnoty
  4. Protřepejte láhve s hnojivy a aditivy, které budete používat
  5. Pomocí dávkovacích tabulek určete potřebné množství všech složek
  6. a. Přidejte 80% doporučeného množství složky A a zamíchejte
    b. Přidejtej 80% doporučeného množství složky B a zamíchejte
  7. Přidejte aditiva v doporučeném množství v tomto pořadí a pokaždé zamíchej: RHIZOTONIC, CANNAZYM, BOOST Accelerator, PK 13/14 (jejich použití závisí na fázi pěstebního cyklu)
  8. Přidejte zbývajících 20 % složek A + B pro dosažení požadovaného EC, zamíchejte a změřte finální EC
  9. Změřte pH a upravte pomocí pH- (nebo pH+) na správné hodnoty a průběžně míchejte
  10. Nechej roztok odstát 10 - 15 minut a zkontroluj pH znovu, poté můžete roztok použít pro rostliny.

Pokud používáte tvrdou vodu (EC kohoutkové vody je 0,5 a vyšší) doporučujeme zkontrolovat hodnoty roztoku znovu za 1 hodinu. U velmi tvrdé vody lze pozorovat bílé zakalení, když přidáváte některé složky do roztoku. V takovém případě doporučujeme upravit postup přípravy. Hned po napuštění vody přidejte obvyklé množství pH- (nebo pH upravte na 5,0). Pak postupujte podle návodu včetně měření a úpravy pH ještě jednou, je-li potřeba.

Namíchaný roztok minerálních hnojiv (Terra, Coco, Aqua...) má trvanlivost max. 14 dní, je potřeba průběžně kontrolovat jeho pH (může se postupně zvyšovat) a před použitím roztok v nádrži promíchat. Ideální je použít cirkulační čerpadlo s časovačem a roztok jím několikrát denně promíchat. Trvanlivost ovlivňují teploty nad 22°C a roztok musí být chráněn před přímým světlem.

Pokud ale používáte i aditiva Rhizotonic, Boost nebo Cannazym, trvanlivost roztoku bude max. 7 dní a vyšší teploty (nad 22°C) tuto dobu dále zkracují. Tato aditiva totiž obsahují různé organické složky, které prospívají rostlinám, ale zároveň "chutnají" i bakteriím a tím se zkracuje trvanlivost roztoku.

Organická hnojiva

Pokud používáte organická hnojiva BIOCANNA, postup přípravy živného roztoku je jednodušší:

  1. Naplňte nádobu požadovaným množstvím vody
  2. Nechejte vodu odstát 12 - 24 hodin, aby vyprchaly sloučeniny chloru, které mají negativní vliv na půdní mikroflóru (proces můžete urychlit pomocí cirkulačního čerpadla nebo provzdušňováním)
  3. Upravte teplotu vody na 18°C (18 - 22°C), EC není potřeba opakovaně měřit, pokud používáte stále stejný zdroj vody a znáte její tvrdost
  4. Přidejte doporučené množství hnojiva Vega, nebo Flores podle dávkovacích tabulek
  5. Přidejte aditiva v doporučeném množství v tomto pořadí a pokaždé zamíchejte: BIOCANNA RHIZOTONIC, BIOCANNA BOOST
  6. Změřte pH a je-li příliš vysoké, upravte pomocí organické kyseliny CANNA pH- nebo CANNA pH+. Úprava pH by neměla být potřeba, pokud používáte vhodnou vstupní vodu. Kvalitu vody pro pěstování řešíme v tomto článku.
  7. Nechej roztok odstát 10 - 15 minut a zkontroluj pH znovu, poté můžete roztok použít pro rostliny.

Používáte-li stále stejnou vstupní vodu a víte, že po smíchání s hnojivy má optimální pH cca 6-6,5 pak nemusíte pH pokaždé měřit. Substrát BIOCANNA Terra v kombinaci s organickými hnojivy BIOCANNA díky vysoké vyrovnávací schopnosti toleruje určité výkyvy v pH živného roztoku. Jde o nejjednodušší pěstební metodu!

Roztok s organickými hnojivy BIOCANNA má trvanlivost max. 24 hodin, protože jeho organické složky rychle podléhají bakteriím. Proto organická hnojiva tak svědčí mikroflóře v substrátu. Ta pomáhá zpřístupňovat živiny rostlinám a zlepšuje prostředí v kořenové zóně.