V tomto článku se budeme věnovat použití hnojiv a boosterů. Podíváme se hlavně na typické chyby pěstitelů při výživě rostlin, probereme metody jejich správného dávkování hnojiv a také používání stimulátorů.

Mnoho pěstitelů, hlavně těch začínajících ve snaze o dokonalou úrodu dávají rostlinám vše, co jim přijde pod ruku. Používají hnojiva různých značek, přidají nějaký booster který dostali na veletrhu a k tomu ještě pořádnou dávku PK. Nebo ignorují fakt, že kokos vyžaduje specifická hnojiva. Jaké to všechno může mít následky a jak to dělat správně?

Je to věda

Image
Don’t mix brands

Moderní hnojiva pro rychle rostoucí rostliny (životní cyklus cca 2 – 6 měsíců) jsou vysoce specializované produkty. Každá složka zde má svůj význam a odpovídá potřebám rostlin v dané životní fázi. Tyto potřeby se samozřejmě s postupem času mění, zejména s ohledem na jejich velikost a vegetativní a generativní fázi. Každý výrobce hnojiv přitom používá trochu odlišené receptury a strategie výživy rostlin.

Potřeba je také rozlišovat pěstební metody a použité pěstební médium. Mezi organickým substrátem, kokosem a hydroponií jsou veliké rozdíly, co se týče příjmu živin a nároků na jejich dávkování! Kokos je velmi specifický a vyžaduje odlišný poměr živin než běžné substráty na bázi rašeliny, jako je CANNA Terra. Proto i CANNA nabízí řadu Coco, která přesně reflektuje nároky kokosového substrátu a jeho chemické procesy související s vápníkem a draslíkem. Pokud do kokosu použijete nesprávná hnojiva, čekají vás problémy v podobě nezdravých rostlin, které jen v omezené míře můžete napravit extra dávkami Ca a Mg.

Nemíchejte značky!

Pěstitel, který používá produkty od různých výrobců pro jeden pěstební cyklus si zadělává na problémy. Jak už jsme si řekli, každá lepší značka má produkty vyvinuté tak, aby se vzájemně doplňovaly a rostliny dostávaly správné množství živin v každé fázi cyklu. Tahle křehká rovnováha se ale snadno poruší, když použijete třeba jednu značku ve fází růstu a jinou pro květovou fázi. Nebo když značky hnojiv střídáte a kombinujete. Záleží samozřejmě i na načasování přechodu na květovou výživu, což je také u každé značky odlišné.

Další opravdu typický příklad je použití květových stimulátorů. Ty jsou samy o sobě velké téma debat a silným marketingovým nástrojem mnoha značek. U mnoha výrobců často obsahují tyto boostery fosfor, draslík i další živiny. Pokud ale např. k hnojivům CANNA přidáte takovýto stimulátor od jiné značky, nastane přehnojení, zasolení substrátu, potenciální snížení pH a poškození rostlin. Proč?

Samotná základní hnojiva CANNA obsahují už všechny potřebné živiny pro dokonalou úrodu a fosfor ani draslík (P + K) není nutné přidávat. Dobře, ale k čemu je tedy dobré CANNA PK? Zhruba 3 týdny před sklizní totiž nastane krátké období, kdy rostliny umí využít extra dávku PK pro podporu ještě mohutnějších květů. Je to ale opravdu jen omezená doba, kterou je potřeba dobře načasovat. Pokud to vše chcete pochopit lépe, doporučujeme vám přečíst si náš článek:

Kdy přidávat CANNA PK 13/14?

Květový booster CANNABOOST Accelerator dokonce neobsahuje vůbec žádné základní živiny, žádný fosfor, draslík ani jiné prvky, o to se starají hnojiva. Funguje na základě speciálních rostlinných sloučenin (např. oligosacharidů) a fakticky stimuluje rostlinný metabolismus a fotosyntézu. Dělá přitom skvělou práci i těsně před sklizní ve fázi tzv. flushingu.

Dodržování dávkovacích tabulek

S tím co už jsme si řekli asi chápete, že je velmi důležité dodržovat dávkovací tabulky hnojiv, které používáte a nelze řídit podle tabulek jiné značky. S CANNA máte k dispozici dva typy pomocníků pro správné dávkování hnojiv a přísad. Existují papírové tabulky pro každou produktovou řadu a také on-line "Kalkulátor živin" tady na našem webu.

Doporučujeme vám on-line kalkulátor vyzkoušet, protože umožňuje přesně stanovit dávku hnojiv i aditiv podle objemu vaší nádrže a zohledňuje i tvrdost vstupní vody. Dávkovací tabulky CANNA nejsou udávány po týdnech (ty jsou také uvedeny), ale podle fáze, kterou právě rostliny procházejí. Proč je to lepší? Každá odrůda má mírně odlišnou dobu nasazení květů, nebo dokončení fáze růstu po změně fotoperiody a je tedy přesnější se orientovat podle toho.

Štítky :