Fosfor hraje důležitou roli ve všech živých organismech. Představuje esenciální součást živin pro rostliny a zvířata. Fosfor má klíčové postavení co se týká buněčného spalování a celkového přenosu energie rostliny.

Fosfor je mimo to stavební prvek buněčných membrán, DNA a některých bílkovin a enzymů. Pro mladé rostliny jsou fosfáty nepostradatelné; asi tři čtvrtiny z celkového příjmu fosforu přijme rostlina před tím, než prodělá čtvrtinu svého životního cyklu.

Nejvyšší koncentrace fosforu je tedy v částech rostliny, které se vyvíjejí, jako v kořenech, výhoncích a vaskulárních tkáních.

Krátce o fosforu

Co je fosfor a jaký má význam?
Fosfor má klíčové postavení, co se týká buněčného spalování a celkového přenosu energie rostliny.
Fosfor je mimo to stavební prvek buněčných membrán, DNA a některých bílkovin a enzymů.
Jak se projevuje nedostatek?
Slabě rozvinutá rostlina s fialovo/černými, odumřelými části listu.
Deformované a pokroucené listy.
Jak tomu zabránit?
Zamíchejte proto dobře na počátku fosfátová hnojiva do své výsadby.
Image
Phosphorus deficiency guide

Projevy nedostatku

Nedostatek fosforu se u rychle rostoucích rostlin neprojevuje tím, že se stonek a řapíky zbarví do fialova, nýbrž slabě rozvinutými rostlinami s fialovo/černými, nekrotickými (odumřelými) částmi listů a také deformovanými a zkroucenými listy.

Chronologie

Image
Phosphorus deficiency guide
  • Zpočátku je rostlina tmavě zelená, avšak je to jiná tmavě zelená (modro/zelená) než při nedostatku draslíku.
  • Růst a vývin bočních výhonků jsou zabrzděny. Po 2-3 týdnech vznikají fialovočerné, nekrotické skvrny na středně starých a starších listech a deformují je.
  • Tato fialovo černá nekróza přechází na lodyhu, list se kroutí, roluje a odumírá. Mrtvé listy jsou stočené a scvrklé, mají typické okrovo fialové zabarvení a opadávají.
  • Rostlina zcela vykvétá, ale květy zůstávají malé.

Příčiny nedostatku fosforu

Protože se fosfáty v přírodě nacházejí jen ve zmenšené koncentraci, je afinita rostlinných buněk na fosfáty velmi vysoká; jsou přijímány veškerými kořeny. Projevy nedostatku jsou proto také spíše řídké. Výjimky:

  • Při vysoké PH hodnotě v růstovém médiu (pH 7) může rostlina stěží přijímat fosfor a v půdě vzniknou nerozpustné sloučeniny fosforu
  • Na železo a zinek bohaté nebo příliš kyselé půdy
  • Fixací půdy

Jak tomu zabránit?

Image
Phosphorus deficiency guide

Anorganické fosfáty ve formě iontů jsou přijímány velmi snadno. Organické naopak ne.

Je třeba v každém případě použít jen jemně mleté látky a dbát na to, aby bylo zaručeno určité procento využitelného fosforu. Okyselení před použitím zlepšuje rozpustnost přírodních fosfátů.

  • Fosfátová hnojiva důsledně promíchat s půdou
  • Při vysokém pH použít zředěný roztok kyseliny fosforečne
  • Vyberte si produkty (hnojiva), které zaručeně obsahují skutečné fosfáty (lze se dočíst na obalu) místo alternativních fosfátových látek, jako je hnůj nebo guáno.
Štítky :