Mnoho z vás už to zažilo. Šedá plíseň, která vytváří povlaky na rostlinách, ukrývá se uvnitř květů a decimuje vaši úrodu. Jak botrytis napadá rostliny a jak se proti tomu bránit?

Plíseň, se kterou se nejčastěji setkáváme je právě Botrytis cinerea, také známá jako šedá plíseň. Tato parazitická houba je strašákem mnoha pěstitelů. Může se vyskytovat v květech i na plodech, zejména ke konci kvetení nebo dozrávání plodů. Častěji se vyskytuje venku nebo ve skleníku, ale pravidelně poškozuje úrodu i při indoor pěstování. Nejběžněji napadá jahody, hroznové víno a velmi ráda se usadí i v hustých kompaktních květech konopí.

Při pěstování rostlin technického a/nebo licencovaného léčebného konopí je právě šedá plíseň největší hrozbou ve finální fázi dozrávání. Plíseň se rozvíjí uvnitř palic a zpočátku ji nemáte šanci odhalit. První příznaky se projeví v podobě odumírajících lístků vyrůstajících z palic. List neusychá od špičky, ale je zasažen celý. Podle toho můžete problém identifikovat a prozkoumat palici blíže stonku. Tam už obvykle najdete rozvinutou plíseň a palici je potřeba odstranit.

Ze života plísně

Botrytis napadá poškozené nebo odumírající rostliny a jejich části. Z nich se pak rozšiřuje na okolní tkáně. V přírodě pomáhaje plíseň v procesu recyklace odumírajících rostlin tím, že je rozkládá a zpřístupňuje živiny v půdě. Hraje tedy zásadní roli v přirozeném cyklu živin. Ale když zasáhne vaše plodiny, je to nemilosrdný škůdce!

Botrytis se šíří v podobě mikroskopických spor které létají vzduchem, takže se velmi snadno přenáší a může se dostat i do indoor pěstíren. Jakmile spory zasáhnou cíl, a pokud mají optimální podmínky (zejména vlhkost), začnou se rozvíjet. Tkáň, na které se vyvíjí postupně odumírá, měkne a tmavne. Na těchto tmavých místech se po dvou až třech týdnech vytvoří vrstva šedého chmýří, což jsou dozrávající plodnice se sporami. Pokud lze infekci vidět pouhým okem, plíseň již do rostliny pronikla. V tomto okamžiku nemá smysl používat fungicidy.

Co podporuje nákazu

Následující poznatky vysvětlují, proč je tak důležité udržovat rostliny v maximální kondici a bránit výskytu škůdců. Spory plísní poletují vzduchem v hojné míře, nejvíce na podzim, kdy noční teploty začnou klesat a vlhkost stoupá. Neznamená to ale, že by všechny rostliny zasažené sporami začaly plesnivět.

Aby se plíseň rozvinula, spory musí vyklíčit a zapustit do rostliny svoje trubičkovité "kořínky", kterými získávají potravu. Do rostlin pronikají pomocí vylučovaných enzymů, které naruší buňky a otevřou cestu dovnitř tkání. Povrch rostliny je ale chráněný tenkou voskovitou bariérou (kutikula). Spory se proto nejlépe uchytí na místech, kde je vosková bariéra poškozená. Může jít o poranění způsobené mechanicky, hmyzem, nebo odumírající části rostlin díky deficitu živin a nevhodným klimatickým podmínkám.

Optimální teplota pro růst plísní je kolem 24 ° C, ale vydrží teploty až 0 ° C. Teplota tedy ve skutečnosti hraje méně důležitou roli než relativní vlhkost vzduchu. Pokud je relativní vlhkost vzduchu vysoká, může Botrytis útočit za všech teplot.

Image
Botrytis Cinerea: vysoce infekční zabiják plodin
(Botrytis cinerea) rostoucí na hroznu (Vitis vinifera). Šedá plíseň patří mezi nejčastější škůdce napadající rostliny a je vážným problémem pro zemědělce a pěstitele.

Jak bojovat proti botrytis?

Šedá plíseň patří mezi nejhorší škůdce a velmi těžko se proti ní brání. To platí hlavně při pěstování venku. Existuje ale několik dobrých rad a možností, jak riziko poškození vaší úrody omezit.

1. Zdravé rostliny

Nejlepší ochrana je prevence. Dělejte vše pro to, aby vaše rostliny byly maximálně vitální a zdravé. Poskytněte jim optimální podmínky, dostatek kvalitních živin a podpořte jejich vitalitu a obranyschopnost pomocí speciálních aditiv, jako je třeba CANNA RHIZOTONIC nebo CANNAZYM. Vyvarujte se mechanických poškození rostlin, zejména s postupujícím kvetením.

2. Odstraňte napadené rostliny

Rostliny, na kterých se už botrytis rozvinula je potřeba opatrně eliminovat. Můžete odstranit i jejich části, ale vždy s maximální opatrností, aby se nerozšířily spory plísně. Větve s napadenými listy (nebo celé rostliny) opatrně zabalte do plastového sáčku/pytle, zavaže tak aby vznikla jakási ochranná bublina a teprve potom větev oddělte.

3. Ochrana proti vlhkosti

Vlhkost je významný faktor pro rozvoj plísně. Ve fázi kvetení a dozrávání plodů je ideální rostliny chránit proti dešti. V praxi lze použít fóliovník nebo skleník, případně jen "tunely" z plastové fólie. Vždy je ale potřeba zajistit perfektní ventilaci tohoto prostředí.

Při indoor pěstování je samozřejmě vhodné udržovat nízkou vlhkost v pěstírně ve vrcholné fázi kvetení a tvorby plodů.

4. Ventilace a proudění vzduchu

Dostatečně intenzivní ventilace a cirkulace vzduchu v okolí rostlin zajistí, že se nikde nehromadí vlhkost. Plísně milují stagnující vzduch a vlhko, takže ventilaci rozhodně nepodceňujte. Při indoor pěstování je dobrý nápad filtrovat vzduch přicházející do pěstírny pomocí uhlíkového filtru nebo ještě lépe HEPA filtru, který zachytí veškeré poletující spory.

5. Přípravky proti plísním

Poslední možností je použití přípravků proti houbovitým chorobám. Jelikož ale botrytis obvykle nastupuje až ve vrcholné fázi kvetení a zrání plodu, nelze rozhodně doporučit chemické fungicidy. Jejich rezidua by znehodnotily samotnou úrodu. Existují ale přípravky na biologické bázi. Jejich účinek je založen na přátelských houbách (jako např. Clonostachys rosea, Trichoderma harzianum) nebo některých bakteriích z rodiny Bacillus.

Proti rozvoji botrytis (i jiných plísní, např. padlí) působí také přírodní výtažky z bylin – pepře, tymiánu, oregána nebo máty.

Rozhodně doporučujeme používat i přípravek CANNACURE na přírodní bázi, který vytváří dodatečnou ochrannou vrstvu na povrchu rostlin a zabraňuje průniku patogenů i hmyzu.

Štítky :