Existuje mnoho dobrých důvodů pro opětovné použití pěstebního média. Patří mezi ně úspora času, peněz a ohleduplnost k životnímu prostředí. Zatímco rašelinové substráty vydrží pouze jeden pěstební cyklus, s kokosem je to jinak.

Kvalitní kokosový substrát, jako je CANNA Coco se nerozkládá tak rychle, jako rašelina. Kokos je navíc odolnější vůči hnilobě a chorobám, což také pomáhá při jeho recyklování. Můžete jej proto použít až pro 3 pěstební cykly a teprve poté jej hodit na kompost, nebo do záhonů, kde pomáhá zlepšovat kvalitu půdy.

Pro recyklování je vhodný zejména vysoce kvalitní kokos s malým podílem vláken. Musí být také silně pufrovaný, tak jako prémiový CANNA Coco Professional Plus.

Co musíte vědět při opětovném použití kokosu

Image
Re-using coco is easier and safer than you think!

1. Před dalším vysazením rostlin je nutné nejprve ověřit obsah solí v kokosu. Myslíme tím zbytky hnojiva, které se v substrátu hromadí v podobě minerálních solí. Pokud předchozí úroda dopadla dobře a rostliny byly zdravé, měla by být hladina solí v pořádku.

V každém případě byste měli raději vždy obsah solí změřit pomocí metody 1:1,5. Příliš mnoho zbytků hnojiva (vysoké EC) v substrátu negativně ovlivní následující úrodu a může způsobit problémy už během prvních týdnů.

2. Zatímco odebíráte vzorky kokosu pro měření EC, pečlivě hledejte jakýkoliv hmyzí vetřelce. Pokud objevíte, že váš substrát je hojně osídlen drobnými obyvateli, na jeho opětovné použití raději zapomeňte.

3.Nepoužívejte opakovaně kokos pro sazenice nebo mladé řízky! Ty jsou ze své podstaty velmi citlivé na všelijaké nedostatky. Pro mladé rostlinky vždy použijte čerstvý substrát. Pokud sázíte mladé řízky do květináče s recyklovaným substrátem, vytvořte v něm díru, kterou dosypejte čerstvým kokosem. Tak bude v okolí mladých kořenů nový substrát, ty se v něm mohou bezpečně uchytit a pak prorůstat do recyklovaného kokosu.

4. Je potřeba dodržet “proplachovací” fázi v závěru pěstebního cyklu, která může trvat 1 - 2 týdny, kdy už se nepřidávají žádná hnojiva. Naopak se dává dvojnásobné množství enzymů CANNAZYM, který pomůže rozložit staré kořeny v substrátu a připraví jej pro další použití. Pohlídejte i to, aby kokos zůstal stále vlhký, protože jeho vysušením by se poškodila chemická rovnováha v médiu a zkrystalizovaly zbytky hnojiva. CANNAZYM je pak vhodné používat podle doporučeného dávkování během celého cyklu se “starým” kokosem.

5. Postup na konci pěstebního cyklu je následující. Vyjměte starý kořenový bal (můžete jej vyříznout nožem, nebo ostrou kovovou lopatkou) a do vzniklé díry můžete sázet. Vložte do ní novou sazenici a vyplňte mezery kolem nového kořenového balu čerstvým kokosem.

6. Nakonec přesazené rostliny vydatně zalijte, až malá část roztoku proteče spodem květníku. Používejte pouze hnojiva speciálně vyvinutá pro kokos – CANNA COCO a kořenový stimulátor CANNA RHIZOTONIC. Poté zkontrolujte, zda se při zalévání nevytvořily vzduchové kapsy, případně je doplňte dalším substrátem. A je to!

Pěstitelé jsou často k opětovnému použití kokosu skeptičtí a obávají se problémů kvůli rozkládajícím se starým kořenů. To právě řeší přípravek CANNAZYM, který tyto kořeny rozloží, než se stanou zdrojem potravy pro patogeny. Zlepší se tím provzdušňování v substrátu a z rozložených kořenů vzniknou živin pro prospěšné mikroorganismy v kořenové zóně.

Užijte si ušetřený čas a peníze díky recyklování CANNA COCO!

Štítky :