Většina hobby hydroponických systémů spadá do kategorie recirkulačních. Proto se teď zaměříme na ně a řekneme si o hydroponickém pěstování to nejdůležitější.

Recirkulační hydroponie patří mezi nejrozšířenější metody pěstování rostlin v indoor prostředí a šikovným pěstitelům naděluje opravdu bohatou úrodu. Zároveň jde ale o znatelně složitější metodu, než třeba pěstování v rašelinových substrátech. Hydroponie je mnohem náchylnější na výkyvy prostředí a nejvíce problémů nastává právě v nádrži s živným roztokem a u kořenů.

Výzvy hydroponie

Pojďme si ve stručnosti říct o největších výzvách pěstování "ve vodě":

Technika a bezpečnost

Vybavení pro hydroponii je nepřeberné množství a není cílem se mu tady podrobně věnovat. Myslete ale na bezpečnost a prevenci nepříjemností. Drobné vychytávky, jako zpětné ventily proti nechtěnému průtoku vody, vodotěsné podlahy pěstírny nebo záplavové čidlo pro detekci vytopení jsou v hydroponických systémech opravdu užitečné. Kompletní systémy typu "vše v jednom", kdy čerpadla a trysky jsou zabudované přímo v nádrži tolik nebezpeční nepřináší.

Image
Recirkulační hydroponie a co o ní musíte vědět

Inertní médium

Pokud zvolíte systém, který vyžaduje použití nějakého média (clay pebbles - keramzit, perlit, rockwool) pamatujte na to, že médium může ovlivňovat živný roztok. Hlavně keramzit, ale i perlit je potřeba před použitím promýt ve vodě s upraveným pH a ujistit se, že pH i EC poté zůstává stabilní.

Vyberte vždy kvalitní keramzit určený pro hydroponické pěstování, jako je CANNA Aqua Clay Pebbles.

Teplota roztoku a obsah kyslíku

Zatímco nadzemní části rostlin si nejvíc užívají teploty kolem 25 °C (až do 30 °C v závislosti na vlhkosti vzduchu a obsahu CO2) kořeny potřebují teploty v úzkém rozmezí kolem 20 °C. Při vyšší teplotě klesá obsah rozpuštěného kyslíku ve vodě, který kořeny nutně potřebují.

Vyšší teplota také podporuje množení bakterií a patogenů, což je v hydroponii mimořádně rizikové. Monitorujte proto teplotu vody a zvažte instalaci chlazení roztoku – používají se průtokové chladiče pro akvaristiku. Roztok by neměl stát v nádrži bez cirkulace. To se v recirkulačních systémech většinou neděje, ale je dobré vědět, že cirkulační čerpadlo v nádrži pomáhá okysličovat vodu a potlačovat množení patogenů.

Co se hodí vědět:

Chcete mít úspěch s hydroponií? Prostudujte si naše další články, které vám dají nezbytné know-how. Pro bezproblémové pěstování v hydroponickém systému je potřeba znát různá témata:

Složení živného roztoku

Hodnoty (pH, EC) a složení živného roztoku je alfa-omega úspěšné hydroponie. Výzva recirkulačních systému je dobře známá - hodnoty a složení roztoku neustále kolísají podle toho, jak rostliny spotřebovávají živiny, podle teploty a obsahu mikroorganismů. Klíčová je i kvalita vstupní vody. Proto hned několik rad na tohle téma:

  • použijte kvalitní vstupní vodu, která není příliš tvrdá (o kvalitě vody píšeme tady).
  • vyberte profesionální hnojiva určená přímo pro cirkulační hydroponii – CANNA AQUA
  • věnujte maximální pozornost přípravě roztoku a ujistěte se, že hodnoty pH zůstávají v požadovaném rozmezí 5,2 - 6,2.
  • EC udržujte podle doporučených tabulek.
Image
Recirculating systems
Optimální frekvence a vydatnost zavlažování je závislá na typu hydroponického systému.

Frekvence zavlažování

Zajistěte kořenům optimální míru vláhy. Rockwool umí zadržet vysoké množství vody a ve fázi tmy většinou nevyžaduje zavlažování (pokud byla poslední dávka do 30 min. před vypnutím světel).

S keramzitem je to ale jiný příběh, ten zadrží jen malé množství vody a zavlažování tady musí být mnohem častější. Aeroponické systémy, kde jsou kořeny obnažené a "visí ve vzduchu" pak vyžadují obvykle neustálé zavlažování, o které se tu stará nějaká tryska nebo rozprašovač roztoku. Speciální kategorie jsou pak tzv. bubblery a DWC (deep water culture). Tady jsou kořeny ponořené ve vodě neustále a je proto nutné provzdušňování pomocí vzduchového čerpadla, abyste kořenům zajistili přísun kyslíku.

Štítky :