Rašelinový substrát je ideální pěstební médium, které často volí začínající pěstitelé. I v rašelině se dá přítom dosáhnout působivé úrody, když víte, jak s ní správně zacházet. To nejdůležitější vám odhalí tento článek.

V předchozím článku o rašelině jsme rozebrali její vlastnosti a základní věci, které nám pomáhají lépe pochopit celý koncept pěstování v rašelinových substrátech. Nyní tedy přichází řada na konkrétní rady a tipy pro dosažení skvělé úrody. V článku také najdete odkazy na další obsah, který vybrané téma vysvětluje podrobněji.

Minerální a organická hnojiva

Rašelinové substráty pro indoor i outdoor pěstování umožňují použít minerální i organická hnojiva. Mějte na paměti, že v tom je rozdíl, viz. tento článek.

Zcela nejjednodušší přístup k pěstování v rašelinovém substrátu představuje právě ten "organický přístup" a specificky řada BIOCANNA. Ta vás totiž umí zcela zbavit starostí o pH i EC zálivky a substrátu. Jak to funguje?

Organická hnojiva a substráty BIOCANNA jsou vyvinuté tak, že spolu dokonale spolupracují. Pokud použijete vhodnou vodu (která teče z kohoutku na většině území ČR), necháte ji odstát a přidáte hnojivo podle tabulek, pH se upraví do ideálního rozmezí. Substráty BIOCANNA jsou vyvinuté přímo pro tento systém dodávání živin a mají vysokou kapacitu udržovat pH stabilní. EC (koncentraci živin) není potřeba řešit, protože organická hnojiva obsahují většinu živin v podobě přírodních látek a nikoliv minerálních sloučenin. Měření EC by tedy ani nemělo smysl. Tato metoda je jako stvořená pro začínající pěstitele!

Pokud dáváte přednost minerálním hnojivům a šanci sklízet o něco větší úrodu, pak je potřeba věnovat pH i EC určitou pozornost. Přinejmenším při míchání živného roztoku. S množstvím hnojiv vám ale pomohou dávkovací tabulky nebo on-line kalkulátor živin, takže EC je vhodné měřit spíš pro jistotu – bude určeno množstvím přidaného hnojiva, například CANNA Terra.

Tip: pochopte lépe důležitost pH při pěstování díky tomuto článku a také článku o faktorech ovlivňujících pH v substrátu.

Co znamená kvalitní substrát?

Základem úspěchu je samozřejmě i volba substrátu. Rašelinové substráty najdete v každém hobby-marketu v nepřeberném množství. Většina z nich ale nemusí být dobrá volba.

Plánujete pěstovat rostliny s krátkým životním cyklem, přidávat pravidelně hnojiva do zálivky a navíc třeba v indoor prostředí? Pak potřebujete speciální substrát, který je na takové použití přesně vyvinut. Jinak si koledujete o problémy s pH, nedostatečným provzdušněním a čeká vás nejistá úroda. Zvolte vysoce kvalitní rašelinové substráty od renomované značky, jako třeba CANNA Terra Professional Plus nebo BIO Terra Plus.

Perlit – nejlepší možnost?

Mnoho známých výrobců přidává do substrátů perlit. Ten má zlepšovat vzdušnost a hospodaření s vodou. Perlit je ale průmyslově vyrobený anorganický materiál z neobnovitelných zdrojů. Místo něj se proto CANNA soustředí na nejkvalitnější rašelinu, která si udrží vzdušnou strukturu dlouhou dobu. Do substrátů CANNA přidává také upravenou stromovou kůru, která nahrazuje vlastnosti perlitu, navíc působí proti plísním a hnilobám.

Image
Jak úspěšně pěstovat v rašelinových substrátech
Ideální řešení zavlažování v rašelinových substrátech představuje automatická závlaha.

Správné zavlažování pro rašelinové substráty

Velmi důležité je dodržovat optimální vlhkost substrátu. Příliš suchý, nebo přemokřený substrát poškozuje kořeny a může nenávratně ovlivnit celou úrodu.

Jako obecné pravidlo lze použít toto: Na 1 m2 plochy zcela pokryté porostem rostlin je potřeba 4-6 litrů vody denně (může být i více podle substrátu). Přesné množství potřebné vody pak závisí na celkovém klimatu a může se výrazně měnit podle substrátu i systému zavlažování.

Klíčové je přitom udržovat substrát mokrý tak akorát. Tedy nikoliv zalitý do té míry, že část zálivky už vytéká spodkem květináče. To lze dělat u dokonale zakořeněných rostlin v kokosovém substrátu, ale v rašelině dochází k přemokření. Příliš mokrý substrát může vést ke hnití kořenů díky nedostatku vzduchu a celkově znesnadňuje kořenům přijímat vodu a živiny. Vhodné není ani přílišné prosychání substrátu, přestože se často traduje opak. Dospělé a dobře vyvinuté rostliny z toho obvykle nemají žádný užitek. Sucho snadno poškodí drobné vlásečnicové kořínky, způsobuje srážení minerálních solí v substrátu a snižování pH. A to ještě dříve, než rostliny začnou vadnout!

Optimálního režimu zavlažování lze dosáhnout třeba pomocí správně nastavené kapkové závlahy.

Štítky :