Po měsících pečlivé práce a starostí s vaší úrodou jste svoje rostliny konopí* konečně sklidili a usušili. Jste patřičně hrdí na to, že vše dopadlo a těšíte se, jak si vychutnáte plody své tvrdé práce. Na váš poklad ale číhá jeden neviditelný zloděj, kterého jste pravděpodobně přehlédli.

Tento zloděj je připraven ukrást část vámi vytvořené hodnoty: Odpařování terpenů, které znehodnotí aromatický a chuťový profil vašich usušených palic.

Chceme se proto s vámi podělit o příčiny a principy ztráty terpenů, včetně toho, jak tomu můžete zabránit. Probereme také, jak kontrolovat vlhkost vaší úrody, což je důležitá část v celém procesu. Tento článek je z velké části výtahem přednášky Jeda Walkera, Account Executive společnosti Boveda.
 
Mimochodem, když zde mluvíme o odpařování, nemluvíme o transpiraci, což je odpařování přes listy rostlin během jejich růstu. Místo toho se zaměřujeme na odpařování terpenů během fáze sušení a skladování.

Image
Odpařování - neviditelný zloděj terpenů

Význam regulace vlhkosti pro zabránění odpařování terpenů

Licencovaní výrobci se obvykle snaží udržovat relativní vlhkost konopí během curingu a skladování v rozmezí 55 % na spodní hranici a 65 % na horní hranici. Proč je to důležité? Pokud se pohybujete v tomto rozmezí, úroveň vlhkosti udržuje terpeny na trichomech.
 
Pokud se však vlhkost dostane mimo toto rozmezí, dochází k tomu, že se terpeny přichycené k trichromu odpaří do prostoru kolem palic Nezáleží přitom, zda jsou zabalené v plastovém sáčku, nebo zavařovačce. Tyto cenné terpeny už prostě nejsou v květině, ale ve vzduchu.
 
Pojďme teď odhalit, jak odpařování způsobuje několik negativních důsledků, které stojí za to lépe pochopit.

Jak odpařování terpenů znehodnocuje konopí:

1. Ztráta plného rekreačního účinku s odpařenými terpeny

Podle Jeda Walkera výzkum společnosti Boveda ukázal, že jen během prvních 7 dnů po sušení se může odpařováním ztratit až 40 % terpenů! A ztráta těchto terpenů skutečně ubírá na zážitku z konzumace květů. K odpařování jsou zvláště náchylné lehčí, těkavější monoterpeny, jako je pinen, myrcen, limonen, terpinolen a desítky dalších.

„Chcete terpeny udržet co nejdéle, abyste při konzumaci dosáhli plného účinku. A myslím, že hodně lidí mluví o entourage efektu, což je souhra terpenů a kanabinoidů pro výsledný efekt při konzumaci. Velmi s tím souvisí právě terpenový profil, pokud se vám terpeny vypařily do sáčku, přicházíte o velkou část potenciálního účinku květiny.“

- Jed Walker, Boveda

U těžších terpenů, tzv. seskviterpenů, je méně pravděpodobné, že se odpaří. Poměr monoterpenů a seskviterpenů se však s odpařováním také mění, což vytváří jiný entourage efekt (doprovodný efekt), než pěstitel možná zamýšlel a spotřebitel očekává.

Image
Odpařování - neviditelný zloděj terpenů
Obrázek z výzkumného a znalostního centra CANNA @ Mauve et Herbe

2. Ztráta potenciálního léčivého účinku 

Stejně jako ztráta terpenů snižuje sílu a účinnost konzumace dané květiny, odpařování terpenů snižuje i potenciální léčivý účinek.
 
Mezi konopné monoterpeny (monoterpeny se opět odpařují jako první) s potenciálními léčivými účinky patří pinen, myrcen, limonen, terpinolen.
 
Ztráta terpenů také sníží potenciální účinek kombinace terpenů a kanabinoidů.

3. Riziko plísně

Pokud má vaše skladované konopí příliš vysokou relativní vlhkost, může to být opravdu nebezpečné. Vlhkost vyšší než 65 % představuje ideální prostředí, kde by mohlo dojít k růstu plísně Aspergillus. Plíseň aspergillus může způsobit dokonce vážné onemocnění spotřebitelů, zejména pokud mají oslabený imunitní systém.

4. Přesušení

Dobří pěstitelé chtějí samozřejmě zachovat stejně vysokou kvalitu květů od okamžiku, kdy byly vypěstovány, až do chvíle, kdy je spotřebitel konzumuje.
 
Když však konopí zažije během skladování příliš nízkou vlhkost, změní se vysoce kvalitní produkt v super suchou drobivou hmotu, kterou nelze ani dobře drtit, protože se změní v prach. Tomu se chceme vyhnout!
 
Musíte přitom myslet na to, že může však trvat i několik měsíců, než se produkt dostane ke skutečnému spotřebiteli. Odpařováním během této prodloužené doby konopí ztrácí terpeny, kvalitu i hmotnost.

5. Ztráta prodejní hmotnosti produktu

Každý, kdo pěstuje CBD či léčebné konopí, dostává zaplaceno za gramy, taková je povaha tohoto podnikání. Ačkoli jsme se tedy v tomto článku zaměřili hlavně na odpařování terpenů, i pouhé běžné odpařování vody může způsobit značné ztráty příjmů pěstitelů a všech zúčastněných ve řetězci mezi pěstitelem a spotřebitelem.

Silná vůně jako známka špatného skladování

Za „starých časů“, když jste otevřeli sáček nebo sklenici s palicemi, pravděpodobně jste si přičichli a řekli si: "Páni, to je ale opojná, úžasná tráva!". Spoléhali jste na čichový test jako na měřítko kvality.
 
Ve skutečnosti jste ale cítili příliš mnoho cenných terpenů, které se z květů vypařily, než jste je mohli zkonzumovat. Tyto odpařené terpeny, flavonoidy a aroma mění sílu a doprovodný efekt. Takže ta vůně, která vám může připadat působivá, je ve skutečnosti špatným znamením, že skladování nebylo dokonalé. Je čas změnit svůj pohled na věc!

Když skladujete konopí tak, aby se jeho vlhkost pohybovala mezi 55 % až 65 %, udržujete vlhkost, která uzamyká terpeny na trichomech. Možná jste si všimli, že vůně trochu zmizela, a mysleli jste si, že je něco špatně. Ale toto snížené aroma je ve skutečnosti velmi dobrá věc. Protože až půjdete květy konzumovat, pak se vám dostane plného terpenového zážitku.

Rady pro skladování sušeného konopí

Nyní již opravdu víte, jak je důležité kontrolovat vlhkost skladovaného konopí. Jak ale nejlépe udržet stálou úroveň vlhkosti?

Potřebujete k tomu minimálně dvě věci. Zaprvé vzduchotěsnou nádobu, jako jsou zavařovací sklenice nebo jiné vakuově uzavíratelné sklenice. Za druhé, uvnitř této nádoby s konopím mějte balíček pro regulaci vlhkosti (například Boveda® nebo Integra Boost), který automaticky zvyšuje nebo snižuje úroveň vlhkosti v nádobě podle potřeby. Nádoby skladujte mimo dosah přímého slunečního světla na chladném a suchém místě, nikoliv však v mrazáku.

Image
Odpařování - neviditelný zloděj terpenů
Vlhkostní sáčky Boveda® používané v zavařovacích sklenicích

Pro dlouhodobé skladování je lepší vyhnout se sáčkům ze zipem, protože nejsou dostatečně vzduchotěsné, aby udržely úroveň vlhkosti. Plastové sáčky navíc přenášejí na konopí svůj zápach a vytvářejí statický náboj, který může z vašich palic strhávat trichomy.

Nikdy také nemíchejte odrůdy ve stejné nádobě, protože to ovlivní jejich chuťové profily.

Přejeme vám dokonalý požitek při konzumaci správně skladovaných květů!

*v celém článku se odkazujeme na rostliny technického konopí, zkráceně „CBD“ konopí, kde obsah THC v sušině nepřekračuje 1 % nebo léčebné konopí licencovaných pěstitelů.

Štítky :