Za většinu vůní v rostlinné říši jsou zodpovědné těkavé organické sloučeniny – terpeny. V tomto článku se dozvíte, k čemu jsou rostlinám užitečné, jaké mají vlastnosti a jak byste to měli zohlednit jako pěstitel.

Terpeny – sekundární metabolity, které rostlině dodávají organoleptické vlastnosti (vůni a chuť) tvoří většinu esenciálních olejů produkovaných aromatickými rostlinami. Platí to stejně pro konopí nebo levanduli či oregáno.

Terpeny mají mnoho společného s kanabinoidy v rostlinách konopí, jako je THC, nebo CBD. Oba typy sloučenin jsou syntetizovány v žláznatých trichomech listů a květů, což jsou takové mikroskopické štětinky vyrůstající z povrchu rostliny. Obsah látek v trichomech je přitom rozdílný podle toho, na které části rostliny se nachází.

Bylo prokázáno, že poměr mezi monoterpeny a seskviterpeny v listech a květech je značně odlišný. To je způsobeno převahou přisedlých trichomů na listech, které jsou více specializované na syntézu terpenů, zatímco v květech jsou hojnější trichomy specializované na syntézu monoterpenů a kanabinoidů. Podíl terpenů v rostlině je obvykle nižší než 1 %, potenciálně dosahuje až 10 % složení pryskyřice.

Podpořte aroma vaší úrody! V tomto článku se dozvíte, jak může pěstitel zvýšit obsah terpenů ve svých rostlinách.

Image
Terpeny a jejich funkce

Funkce terpenů

Proč vůbec rostliny potřebují vylučovat aromatické látky jako terpeny? Důvodů je hned několik. Dvě hlavní funkce jsou:

  • ochrana proti hmyzu a býložravým živočichům
  • ochrana proti vysokým teplotám

Rostliny reagují v místech zasažených hmyzem nebo býložravci zvýšenou produkcí terpenů. Terpeny totiž fungují jako hořké sloučeniny, které škůdce odpuzují. V některých případech dokonce účinkují jako pesticidy. V květenstvích převládají monoterpeny, které jsou těkavější a odpuzují hmyz. Seskviterpeny, které jsou více hořké, se nacházejí spíš v listech a odpuzují býložravé živočichy. Některé terpeny ale mohou dokonce fungovat jako vábnička, která láká buď opylující či dravý, prospěšný hmyz.

Jakmile rostliny zaznamenají zvýšení teploty, začnou syntetizovat více terpenů. Ty se při vysokých teplotách odpařují, čímž vznikají proudy vzduchu, které rostlinu ochlazují, snižují transpiraci a omezují vysychání rostliny.

Lze také snadno vypozorovat, že rostliny konopí voní v prvních ranních hodinách silněji, než v nejteplejší části dne, kdy už velké množství terpenů vyprchalo.

Toto je dobré mít na paměti při indoor pěstování konopí:
Vysoké teploty ve vrcholné fázi kvetení mohou znehodnocovat obsah terpenů v květech, protože podporují jejich odpařování.

Doporučuje se sklízet zralé rostliny v prvních ranních hodinách (nebo těsně po rožnutí světel), aby se dosáhlo maximální produkce esenciálního oleje. Ideální je před sklizní nechat rostliny 24 hodin po tmě a poté sklízet.

Štítky :