Samonakvétací odrůdy konopí jsou specifická kapitola. Jak jim přizpůsobit pěstební metody, abyste z “automatů” získali maximum? V tomto dílu probereme jejich hlavní charakteristiky. Věnovat se budeme také často diskutovanému přesazování a výběru substrátu.

Samonakvétací odrůdy (autoflowering, také “automaty”) jsou relativně novou záležitostí ve světě konopí*. Opravdu stabilní genetiky se dostaly na trh až v tomto miléniu, ale jejich kvalita je na vysoké úrovni teprve posledních pár let.

Automaty vznikly křížením fotoperiodických odrůd s Cannabis ruderalis. Tento poddruh konopí pochází se střední Asie ale zasahuje až do Evropy – roste planě třeba na jižní Moravě. Rostlina se adaptovala na krátké léto – aby stihla dozrát a vyprodukovat semena, začíná kvést velmi brzy, bez ohledu na délku dne/noci. A právě tato vlastnost se šlechtitelům velmi hodila.

Výhody “automatů”

Hlavní vlastností moderních samonakvétacích odrůd konopí je to, že automaticky přejdou z vegetativní fáze do fáze kvetení v určitou dobu od vyklíčení semínka a pak zhruba dva měsíce kvetou a dozrávají. Lze je proto pěstovat celou sezónu bez ohledu na množství denního světla.

Při indoor pěstování mají autoflowering odrůdy tu výhodu, že jim lze i během kvetení dávat klidně 20 hod. světla denně. Standardně doporučovaný světelný režim pro samonakvétací odrůdy je 18/6. Ano, to znamená mnohem více elektřiny než při 12/12. Zároven ale rostliny přijmou větší množství energie, mají víc času na fotosyntézu a tvorbu biomasy. Proto se často setkáte s fotkami opravdu ohromujících palic “automatů” z indoor pěstíren.

Automaty mají tyto další výhody:

  • Kompaktní velikost: Odrůdy samonakvétacího konopí jsou obvykle menší a kompaktnější než fotoperiodické odrůdy, takže jsou ideální pro pěstitele s omezeným prostorem.
  • Rychlá úroda: Růstový cyklus je kratší, což znamená, že palice můžete sklízet již za 8-10 týdnů od zasetí. Venku lze i v českých podmínkách stihnout dvě úrody za rok.
  • Načasování: Pokud automaty vysejete začátkem června, budou během růstu těžit z teplého počasí a dozrávat v sprnu/září. Načasujete tím jejich pěstování na nejslunečnější část roku a omezíte riziko plísně v palicích (botrytis).

Přesazování samonakvétacích rostlin konopí

Toto je často diskutovaná problematika. Vzhledem k tomu, že samonakvétací odrůdy konopí mají kratší růstový cyklus, může jakýkoliv stres nebo poškození kořenů zpomalit jejich růst a dramaticky snížit výnosy.

Problémy a zpomalení v rustové fázi už se “samonakvétačkami” nikdy nedoženete, protože zkrátka brzy začnou kvést a jejich velikost zůstane omezená. Proto se doporučuje sázet naklíčená semínka přímo do finálního květináče, abyste rostliny nestresovali přesazováním.

Je to určitě nejlepší varianta, ale ne vždy je praktická. Komplikuje jarní předpěstování sazenic pod umělým osvětlením, protože finální květináče zabírají hodně místa a znesnadňují přepravu. Mějte na paměti, že ideální objem květináče pro “samonakvétačky” venku je aspoň 10 l. Pokud ale chcete potenciál rostlin využít na maximum, zvolte dvojnásobnou velikost.

Jak tedy eliminovat stres z přesazování, když nemáte jinou možnost? Tady je pár tipů:

Měkké květináče: Použijte na předpěst květináč z měkkého plastu, nebo papírový kelímek. Ten pak snadno rozstřihnete a opatrně sejmete. Kořenový bal se tím nijak neporuší.

Rašelinové květináče: Na začátek předpěstování zvolte malé rašelinové květináčky, které se pak zasadí do substrátu spolu se sazenicí. Kořeny jimi prorostou a neutrpí žádný šok.

RHIZOTONIC: Po přesazení vždy použijte RHIZOTONIC ve formě postřiku. Pomáhá rostlinám i řízkům lépe překonat stresové situace a podporuje rychlé zakořenění. RHIZOTONIC přidávejte i do zálivky podle dávkovacích tabulek.

Výběr substrátu

Důležitý je také správný substrát. Vzhledem k tomu, že vegetativní růst samonakvétacích odrůd je krátký, nehodí se silně předhnojené substráty s vysokým obsahem dusíku. Vyberte kvalitní, vzdušný substrát, který umožní maximálně rychlý rozvoj kořenů a bujný růst.

Pro organické pěstování není lepší volba než BIOCANNA Bio Terra Plus – 100% přírodní substrát na čistě rostlinné bázi. Jednou z jeho skvělých vlastností je, že se s postupem času nestává příliš hutný a nezmenšuje v květináči objem. Díky tomu mají kořeny stále dostatek vzduchu a zároveň při prosychání nevznikají velké mezery kolem stěn květináče, kterými pak živný roztok příliš rychle proteče ven.

S řadou BIOCANNA je navíc velmi snadné udržet rostliny spokojené od samého začátku a vyhnout se deficitům či přehnojení.

V druhém dílu této série o “automatech” probereme:

  • klima a osvětlení
  • tipy pro pěstování venku
  • zaštipování, low stress training a odstraňování listů

*v celém článku se odkazujeme na rostliny technického konopí, zkráceně „CBD“ konopí, kde obsah THC v sušině nepřekračuje 1 % nebo léčebné konopí licencovaných pěstitelů.

Štítky :