Tímto navazujeme na článek o úspěšném klíčení semen. Jakmile semínka vyklíčí, nastává velmi specifická fáze předpěstování malých sazenic. Rostlinky jsou v tomto období maximálně choulostivé, a proto byste měli dobře vědět, na co si dát pozor a jak se o ně starat.

Raná fáze růstu

Po vyklíčení semen přechází rostlina konopí* do fáze semenáčku. Když se semínko otevře, objeví se první pár malých oblých listů, které se nazývají "listeny". Poté začne malá rostlinka vytvářet první pilovité listy, zatím však pouze s jednou čepelí. Jak rostlina dále roste, objevují se nové listy s větším počtem lístků, až konopí vytvoří charakteristické vějířovité listy s vroubkovaným okrajem, které jsou tak dobře známé.

V této rané fázi jsou rostlinky výjimečně choulostivé a náchylné k poškození nebo stresu vyvolanému nevhodnými podmínkami. Pěstitel by měl zajistit mladým sazenicím tyto parametry:

Teplota

Sazenice jsou velmi citlivé na teplotu, daří se jim nejlépe při teplotách kolem 22 - 26 °C, kdy optimum je 25°C. Během období tmy, kdy jsou světla vypnutá, může nižší teplota 18°C pomoci omezit přílišné prodlužování stonků a zmenšit rozestupy mezi jednotlivými patry.

RH – vlhkost vzduchu

Vlhkost je v této fázi zcela klíčová. Udržujte vlhkost kolem 60-65 % pomocí zvlhčovačky, nebo pravidelného postřikování rozprašovačem (nestříkejte přitom na samotné rostlinky, ale pouze jejich okolí). Vlhkost jde při pěstování vždy ruku v ruce s teplotou, viz náš článek o VPD.

Světlo

Mladé rostliny sice ještě nedokážou zpracovat světlo o vysoké intenzitě, ale příliš málo světla je taky špatně. Pro tuto fázi jsou vhodnější tlumená led světla nebo zářivky s nízkým příkonem a vysokým podílem modrého spektra, protože to podporuje vegetativní růst bez nadměrného prodlužování stonků.

Pokud mají světla málo, sazeničky se vytahují a tvoří velmi tenký křehký stonek. Jakmile se toto děje, rychle jim poskytněte nějakou oporu pomocí špejle nebo jiného řešení, jinak riskujete, že se tenké stonky snadno zlomí.

Vysoce intenzivní led světla či výbojky udržujte ve vzdálenosti cca 1 metr od sazenic nebo je pokud možno ztlumte.

Začněte s 18 hodinami světla a 6 hodinami nepřetržité tmy.

Zálivka a výživa

Mladé sazenice potřebují jen velmi nízké dávky živin, jinak by mohlo dojít k jejich spálení. Pokud pěstujete v substrátu, volte substrát pro výsev a předpěstování sazenic.

Substrát ze začátku zavlažujte rozprašovačem, abyste se vyhnuli přemokření. Používejte pouze čistou vodu s RHIZOTONIC a upravte hodnotu pH na 6,5.

Jakmile jsou rostlinky trochu povyrostou (cca 2 týdny),  začněte jim dávat živný roztok (s hnojivem CANNA Start nebo CANNA Terra Vega), který má nízké EC (1.2) a nadále přidávejte CANNA RHIZOTONIC pro posílení kořenů.

Úroveň pH udržujte okolo 6,5 pro rašelinové substráty a 6 pro kokos.

Tip: CANNA Start je vyvážené jednosložkové hnojivo, které jsme vyvinuli přesně pro potřeby mladých sazenic a zakořeněných řízků. CANNA Start jim poskytne všechny nezbytné živiny v optimálním poměru, aby se vyvinuly v silnou a zdravou rostlinu.

* v celém článku se odkazujeme na rostliny technického konopí, zkráceně „CBD“ konopí, kde obsah THC v sušině nepřekračuje 1 %.