V druhém dílu o úspěšném pěstování „automatů“ si řekneme něco o jejich zaštipování, LST (low stress training) a defoliaci. Probereme taky praktické věci ohledně osvětlení, klimatu a přidáme tipy pro nejlepší výsledky se samonakvétačkami venku.

Optimální klima a osvětlení pro autoflowering konopí

Klima, tedy vlhkost, teplota a proudění vzduchu mají na rostliny zcela zásadní vliv. Pěstitelé ale mají často tendenci to zanedbávat a vzniklé problémy s rostlinami přisuzují hnojivům či nesprávnému pH. Jednotlivým parametrům prostředí jsme už věnovali samostatné články, které vám doporučujeme pročíst:

Platí, že samonakvétací konopí* nemá oproti fotoperiodickým odrůdám nijak odlišné nároky na vlhkost či teplotu. Pěstitel jen musí přizpůsobit klima aktuální fázi života rostliny. Např. v pokročilé fázi kvetení hlídat vlhkost vzduchu, která by ideálně neměla jít přes 50 % kvůli riziku plísně v palicích.

Při outdoor pěstování je samozřejmě mnohem náročnější zajistit rostlinám konzistentně optimální klima. Pokud ještě denní či noční teploty na jaře padají pod 15 °C, bude lepší umístit rostliny do skleníku, aby se nezpomalil jejich růst a získali maximální velikost, než začnou kvést.

Světelný režim a osvětlení

Ani na osvětlení nejsou v případě “automatů” žádné speciální nároky. Nejlepší výsledky samozřejme nabízí moderní LED osvětlení, které poskytuje vyšší efektivitu v řádech desítek procent oproti klasickým výbojkám.

Protože v případě samonakvétacího konopí není moc času na růstovou fázi, měli byste rostlinám poskytnou dostatek světla a zapnout osvětlení v rámci možností na vysoký výkon už v prvních týdnech života rostlin. Pokud pěstujete venku, zvolte stanoviště s co nejdelší dobou slunečního svitu.

Důležité je ale zmínit režim svícení: Samonakvétačky nepotřebují změnu režimu na 12/12 (světlo/tma) aby začaly kvést. Můžete tedy stále svítit v režimu 18/6 a mnoho growerů dopřává svým rostlinám až 20 hodin světla denně. Jde jen o to, jak moc energie chcete investovat. Díky extra porci světla dokážou autoflowering odrůdy vyprodukovat opravdu působivě mohutné palice.

Zaštipování, LST a odstraňování listů

Ačkoliv vám spousta growerů bude tvrdit, že “automaty” se zaštipovat nemají, protože to zpomalí jejich krátkou růstovou fázi, jiní to s úspěchem dělají.  Jde o to, mít cit pro rostliny a umět vyhodnotit, zda je zaštipování na místě. Když se to povede, můžete získat vyšší úrodu a větší množství homogenních květů.

Autoflowering konopí doporučujeme zaštipovat pokud:

  • máte velmi omezený prostoru na výšku
  • víte, že daná genetika roste hodně do výšky
  • jste si jistí, že rostliny jsou v perfektní kondici

Zaštípnutí vrcholku udělejte včas, dokud rostliny nezačínají kvést, nebo maximálně když ukazují první známky kvetení.

S technikami LST (low stress training) tzn. tvarování rostlin tolik opatrní být nemusíte. Různé ohýbání větví i vrcholků nepřináší takové riziko, že se růst zpomalí. Pokud potřebujete omezit výšku a roztáhnout rostliny více do šířky, raději prostě vrchol rostliny opatrně ohněte a směřujte vodorovně se zemí. Podobně pak můžete pracovat také s postranními větvemi.

Můžete aplikovat také defoliaci – odstraňování listů. Ale v případě samonakvétaček si to nechejte až do fáze kvetení. Odstraňte listy pouze u hodně listnatých odrůd, kdy velké listy stíní palicím a omezují proudění vzduchu.

S těmito informace byste měli zvládnout vypěstovat spokojené rostliny, které vám nadělí bohatou úrodu. Přejeme vám úspěšné pěstování a pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte se ozvat.

*v celém článku se odkazujeme na rostliny technického konopí, zkráceně „CBD“ konopí, kde obsah THC v sušině nepřekračuje 1 % nebo léčebné konopí licencovaných pěstitelů.